Anjer.net heeft een toetsvragen database waarmee kennistoetsen kunnen worden aangemaakt die na invullen automatisch kunnen worden nagekeken. U beheert uw eigen toetsvragen, u bepaalt zelf wie er toegang hebben tot de database en wie er toetsen mogen samenstellen en downloaden.

Uw eigen database met vragen

In de toetsvragen database kunt u zelf een eindeloze hoeveelheid juist/onjuist multiple choice vragen plaatsen, die u kunt indelen per hoofdstuk. Door vragen in te delen per hoofdstuk, kunt u bij het aanmaken van een toets bepalen welke vragen kunnen worden gesteld. Per vraag wordt een stelling gegeven met het correcte antwoord (de stelling is juist, of de stelling is onjuist), en er is gelegenheid voor een toelichting als u dat wenst. Deze toelichting wordt niet geprint op de toetsformulieren, maar is voor uw eigen gemak. Vragen kunnen in de database worden toegevoegd, verwijderd en aangepast; per vraag wordt bijgehouden welke medewerker deze vraag heeft ingevoerd, hoe vaak de vraag/antwoord/toelichting is gewijzigd, en wanneer en door wie de meest recente wijziging is gedaan. Vragen kunnen onder andere worden opgezocht op tekst uit de vraag en op hoofdstuknummer.

Een toets maken

Wanneer u een toets maakt, geeft u op hoeveel vragen u in totaal wilt stellen, en welke hoofdstukken in de toets kunnen worden bevraagd. Het systeem zal zelf proberen een evenwichtige verdeling van toetsvragen te maken (per hoofdstuk evenveel vragen in de uiteindelijke toets), uiteraard voor zover er voldoende vragen beschikbaar zijn.
De toetsen worden bewaard op onze site opdat u ze later nog kunt downloaden. Elk toetsbestand bestaat uit een toets (in de vorm van een pdf-document), de sleutel die queXF nodig heeft om na te gaan waar op de papieren de aankruisvakjes komen te staan, de sleutel met juiste antwoorden, en een spreadsheet om de controle te automatiseren (zie onder "Controle").

Controle van de toetsen

QueXF is open source software voor herkenning van vragenlijsten. Wanneer u een serie ingevulde toetsen wilt controleren, scant u de ingevulde toetsen naar pdf documenten. QueXF herkent de ingevulde antwoorden, en geeft u de mogelijkheid om één bestand te genereren met daarin alle antwoorden van de personen die een specifieke toets hebben ingevuld.
De toetsvragen applicatie levert een sleutel bestand (de juiste antwoorden bij de vragen in een toets) en een spreadsheet waarin u de door queXF herkende antwoorden kunt ingeven, waarmee de gegeven antwoorden worden vergeleken met de juiste antwoorden. Op die manier wordt er per kandidaat berekend wat de score is op elke vraag (goed of fout beantwoord), wat de score is per hoofdstuk, en wat de totale score is per toetsvraag.

Toegangsbeheer

U kunt als organisatie zelf aangeven welke medewerkers toegang krijgen tot uw database voor het beheren van vragen, en wie er toetsen mogen samenstellen en downloaden.